Vivi: Om mina problem inte skulle försvinna med hjälp av din självhjälpsmetod, vad kan det bero på?

Peter: Det kan antingen bero på
• att du inte följt mina instruktioner i tillräckligt hög grad för att du inte känt dig motiverad att göra det eller för att du inte i tillräcklig grad förstått vad jag menar med att vara observatör
eller
• att det finns underliggande upplevelser som du behöver bearbeta i terapi.

Vivi: Märker jag det med en gång om jag behöver terapi?

Peter: Som regel inte. Den inre delen anser i de flesta fall att du först behöver bli starkare. Därför ser din inre del till att du till att börja med kommer in i tillstånd av mer positiv natur där du upplever allt större välbefinnande för varje gång du kommer in i dem. Du upplever allt djupare avslappning, allt större lugn, koncentration, kraft m.m. Först därefter är du redo att konfronteras med underliggande icke-färdigbearbetade upplevelser på ett framgångsrikt sätt om du nu har sådana.

Vivi: Menar du att jag blir starkare av att uppleva välbefinnande?

Peter: Ja. Genom att du gör det stärker du dig eller rättare sagt ditt s.k. jag.

Vivi: Men hur vet jag att jag blivit stark nog att ta itu med icke-färdigbearbetade upplevelser om jag har sådana?

Peter: De kommer spontant upp till ytan då du arbetat jagstärkande så mycket som du behöver för att kunna möta dem utan att förgås på kuppen.

Vivi: Hur går det till?

Peter: Jag kan ge dig ett exempel. Jag arbetade en gång med en kvinna som överlevde tsunamin i Thailand 2004. Varje gång jag guidade henne in i hypnotiska tillstånd kom hon in i allt djupare välbefinnande. Men den elfte gången började hennes händer skaka. Hennes inre del visade att hon bar på en rädsla som behövde komma till uttryck och att hon nu var mogen och stark nog att låta den göra det.

Vivi: Förstod hon varför hennes händer började skaka?

Peter: Inte med en gång. Hon anade men visste inte. Men hon förstod mer efterhand som det även kom upp rädsla och bilder från händelsen.

Vivi: Först bli stark och sedan lösa problemen. Jag har alltid tänkt precis tvärtom: Först lösa problemen och genom att göra det bli stark.

Peter: Vi har rätt bägge två. Av att lösa problem blir du också starkare. Men som regel behöver du börja med att bygga upp din jagstyrka innan du kan närma dig problemen och därefter lösa dem bit för bit.
• Du lär dig att bygga upp din jagstyrka genom att gå så djupt in i dig själv att du når in till det jag kallar välbefinnandeskiktet och därefter även till din kärna. Här finns källan till din urkraft.
• Från den utgångspunkten kan du sedan tackla det du upplever som problem på ett mer kraftfullt och effektivt sätt.

Vivi: Det är det här du menar då du talar om att arbeta jagstärkande.

Peter: Ja. Ju mer du befinner dig i och kan utgå från din kärna desto större förmåga har du att bygga upp, stärka och utveckla dina jagstrukturer. Det är här i djupet av dig själv som din styrka finns. Ju djupare du lyckas förflytta dig, vilket motsvarar djupare hypnotiska tillstånd, desto mer ökar din förmåga att förändra.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *