Vivi: Jag har haft en föreställning om att de symptom jag vill bli kvitt lätt skulle kunna «hypnotiseras bort» om jag lägger dem i händerna på en expert.

Peter: Det är många som kommer till mig med traditionella och t.o.m. helt felaktiga förställningar om vad hypnos är. Om du låt oss säga för femtio år sedan kommit till en hypnoskunnig person, som man på den tiden kallade hypnotisör, hade han – för i praktiken var det alltid en man – högst sannolikt haft en auktoritär stil och mer eller mindre beordrat dig att gå in i hypnotiska tillstånd. Sedan hade han antagligen pumpat dig full med positiva suggestioner eller förflyttat dig tillbaka i tiden och försatt dig i kontakt med de upplevelser av händelser som han antog vara orsaken till dina problem.

Vivi: Gör man inte så i dag?

Peter: Nej, i dag arbetar allt fler hypnoskunniga psykologer som jag själv på ett annat sätt.

• Jag rekommenderar att läsa böcker, lyssna på cd-skivor, gå på föredrag eller delta i kurser som t.ex. handlar om kognitivt orienterad självhypnos, mental träning och andra typer av självhjälpstekniker.

• Räcker inte detta kan nästa steg vara att anlita en mental coach som lär dig att arbeta med dig själv med hjälp av sådana tekniker.

• Om du efter detta fortfarande upplever att det återstår några problem som du vill ha hjälp med att lösa kan du vända dig till en hypnoskunnig psykolog. I många fall kan det vara bra att din coach och psykolog är en och samma person.

Vivi: Du använde uttrycket «arbeta med dig själv». Kommer du inte att hypnotisera bort mina symptom?

Peter: Nej, du kommer inte till en hypnoterapeut som mig för att bli botad utan för att få hjälp med att bota dig själv. Det finns ingen annan än du själv som kan göra det.

Vivi: Och din roll?

Peter: Jag hjälper dig att finna fram till din inneboende förmåga att hjälpa dig själv. Ibland ser jag mig som en hantverkare med en verktygslåda. Eller som en programmerare eller en fysisk tränare som har flera program att tillgå. Jag försöker komma fram till vilka program som passar dig bäst.

Vivi: Vad annat kännetecknar modern hypnos?

Peter: Bl.a. att man som hypnoskunnig coach och terapeut inte längre kallar sig hypnotisör då man inte ser sig själv som någon som genom att hypnotisera tar makten över den man har framför sig eller egentligen över de beteenden hon genererar.

Vivi: Men vad gör du som hypnoskunnig coach och terapeut?

Peter: Jag försöker hjälpa dig att komma in i hypnotiska tillstånd varhelst och närhelst du vill och att kunna hålla dig kvar i dem så mycket, så länge och så ofta du upplever att du behöver göra det för att kunna förändra det du önskar förändra.
Den kände hypnoterapeuten Milton Erickson har sagt:

«It is the patient who does the therapy. The therapist only furnishes the climate, the weather. That´s all. The patient has to do all the work».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *