Vivi: Jag är orolig för att förlora självkontrollen i hypnos. Finns det risk för det?

Peter: Jag föreslår att vi inte använder ordet självkontroll. Det du kan ha kontroll över i ett vanligt vaket och i hypnotiskt tillstånd är inte dig själv utan dina tankar, känslor, föreställningar och din kropp. Vi kan kalla dem dina redskap eller hjälpmedel.

Vivi: OK. Men jag är rädd för att saker och ting bara händer som jag inte kan styra eller stoppa själv.

Peter: Förutsatt att du använder min metod eller motsvarande är det inte så att den kontroll minskar som får dig att må och fungera bra utan tvärtom – även om du under ett övergångsskede skulle uppleva motsatsen.

Vivi: Vad händer under övergångsskedet?

Peter: Din yttre del lär sig att lämna över stafettpinnen till din inre del. Då du är på väg in i hypnotiska tillstånd släpper den yttre delen av dig kontrollen samtidigt som den inre tar över den på en djupare nivå. En av mina uppgifter är att hjälpa till vid själva överlämnandet – att se till att det sker under trygga och säkra former.

Vivi: Men trots att jag litar på dig och får din hjälp kan det väl kännas obehagligt att ge ifrån sig kontrollen?

Peter: Det kan kännas lite omtumlande eftersom du initialt kan uppleva att det är någon annan som tar över även om det i realiteten är din inre del som gör det. Men efterhand som du förflyttar din tyngdpunkt allt längre in och känner dig alltmer trygg här identifierar du dig alltmer med din inre del och upplever allt mindre att det är någon annan som styr. I stället upplever du i allt högre grad att det är du själv som gör det, faktiskt mer än någonsin tidigare.

Vivi: Men innan jag upplevt det du nu talar om kan det väl hända att jag av någon anledning vill återta kontrollen. Kan jag i så fall göra det?

Peter: Ja det kan du. Men i praktiken kommer du troligen inte att vara speciellt intresserad av att göra det eftersom du högst sannolikt, som de flesta, kommer att uppleva att du mår och fungerar allt bättre efterhand som du på det sätt jag beskrivit förflyttar dig och därefter låter dig förflyttas allt djupare in i dig själv.

Vivi: Du menar alltså att jag inte förlorar kontrollen då jag kommer djupare in i hypnos?

Peter: Tvärtom. Du minns min fruktmodell. Ju närmare kärnan du kommer desto mer kontroll får du. Du kan tänka att ju mer central position du har i dig själv desto bättre överblick får du helt logiskt över det som finns och händer runt dig inne i och utanför din kropp och desto mer effektivt och betryggande kan du styra över detta.

Vivi: Men innan jag kommer så långt kan du styra och manipulera mig?

Peter: Min metod går ut på att försiktigt guida dig i samarbete med din inre del. Tänk dig att du är förste styrman på en Boeing 747 och vid din sida har du din kapten. Du tränar dig på att själv bli kapten på den här flygplanstypen men du behöver först ett visst antal timmar i luften under trygg och säker vägledning.

Vivi: Tills jag själv blir kapten?

Peter: Ja. Och eftersom det är du som väljer att låta mig guida dig är det du som har makten, inte jag.

Vivi: Jag vill i alla fall att du försäkrar mig om att jag kan ta tillbaka kontrollen om jag vill.

Peter: Jag försäkrar dig att vill du bryta hypnosen kan du alltid göra det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *