Vivi: Kan man komma lika djupt in i hypnotiska tillstånd när man använder sig av självhypnos som i heterohypnos när man låter en utomstående försätta sig i sådana tillstånd?

Peter: I princip kan man det men det förutsätter att man inte bär på icke-färdigbearbetade upplevelser. Då behöver man en utomståendes hjälp för att komma tillrätta med dem. Men under alla omständigheter är det lättare att gå på djupet när man har en hypnoskunnig coach vid sin sida som själv befinner sig i hypnotiskt tillstånd.

Vivi: Menar du allvar? Hur skulle du kunna hjälpa mig om du själv befann dig i hypnos?

Peter: Faktum är att det gör det lättare för mig att leda dig in i hypnos om jag själv befinner mig i ett liknande tillstånd.

Vivi: Hur är det möjligt?

Peter: Bl.a. för att de hypnotiska tillstånd jag befinner mig i efterhand smittar över på dig. Formella induktionstekniker blir därför alltmer överflödiga. Ramachandra använder begreppet ”medvetandebro” mellan klient och terapeut:

”Whatever happens during this time happens on the bridge of consciousness built between these two individuals, and precisely for this matter Freud called hypnosis `the society of two´ though some believe that he himself was not a good therapist.”
(S. Ramachandra: Western and indian approaches to consciousness – the stuff of hypnosis. I HypnosNytt nr 2, 2007 s. 5).

Vivi: Medvetandebro låter intressant. Hypnosen är den bro som binder oss samman.

Peter: Ja, men det är delvis olika medvetandetillstånd som möts här på bron. Jag befinner mig inte i samma tillstånd som du.

Vivi: Nej hur skulle du då kunna hjälpa mig. Befinner du dig djupare eller mindre djupt?

Peter: Det har inte med djupet att göra. Ju djupare vi båda befinner oss desto bättre. Men det tillstånd jag befinner mig i är i vissa andra avseenden annorlunda eftersom min uppgift är att leda dig in i den här typen av tillstånd och sedan följa dig vidare på din inre resa. Medan jag är mer upptagen av att leda dig är du mer upptagen av att vara observatör.

Vivi: Det förutsätter väl också att du inte bär på några eventuella icke-färdigbearbetade upplevelser.

Peter: Nej, förhoppningsvis har jag så lite av den varan att det inte föreligger något behov hos mig att komma in i någon bearbetning när jag arbetar med dig.

Vivi: Skulle du kunna sammanfatta fördelarna med att du själv befinner dig i hypnotiskt tillstånd?

Peter: Ja.

• Då blir det lättare för mig att leda dig in i hypnos.

• Då vi befinner oss i liknande tillstånd kan jag lättare förstå vad du upplever.

• Mitt tillstånd smittar av sig på dig, vilket bl.a. innebär att du kan ta del av det överskott av energi jag genererar då jag befinner mig i min kärna. Då kan du tanka hos mig.

Vivi: Det är precis vad jag upplever. Jag har en stark känsla av att jag tankar hopp hos dig, hopp att jag klarar av att lösa mina problem. I tankarna har jag gett din hypnosmetod namnet hoppnos, på engelska hopenosis.

6 svar

  1. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *