Klinisk Hypnos

HYPNOTERAPI kan sÀgas bygga pÄ det man kallar klinisk hypnos.

För att du lÀttare skall kunna förstÄ vad Hypnoterapi Àr kan det dÀrför vara fruktbart att titta nÀrmare pÄ vad Klinisk hypnos Àr, dvs hypnos anvÀndt i behandlande syfte. HÀr följer dÀrför nu en fördjupning.

Det Àr viktigt att skilja Klinisk Hypnos frÄn sk Estradhypnos, Àven kallad Scenhypnos.

DÄ man talar om de senare Àr syftet att underhÄlla en publik. I Klinisk hypnos dÀremot anvÀnds som sagt hypnosen i behandlande syfte.

Enl Socialstyrelsen fÄr klinisk hypnos endast bedrivas av Leg Psykolog, LÀkare och TandlÀkare. Estrad eller Scenhypnos, som utövas av dessa yrkesgrupper eller personer med annan bakgrund, Àr emellertid förbjudet att bedrivas i mÄnga lÀnder bl a de nordiska.

Orsaken Àr att personer som ombetts komma upp pÄ scenen, av den sk hypnotisören, upplevt att de farit illa av detta. Antingen för att de kÀnt sig tvingade att gÄ upp pÄ scenen dÄ de kÀnt publiktrycket och/eller för att de upplevt att de blivit övertalade av hypnotisören att göra sÄ.

En annan anledning till att de upplevt att de farit illa har varit att icke fÀrdigbearbetat upplevelsematerial triggats igÄng av de hypnosövningar de varit med om pÄ scenen. Detta har sedan inte tagits om hand av hypnotisören efterÄt.

Klinisk Hypnos-metod och tillstÄnd

DÄ man talar om klinisk hypnos kan man antingen syfta pÄ
‱ metoden hypnos eller
‱ tillstĂ„ndet hypnos

Hypnos som metod innebÀr att nÄgon hypnoskunnig person, tidigare kallad hypnotisör, leder dig in i djupare hypnotiska tillstÄnd dvs tillstÄnd dÀr du kommer i kontakt med och kan anvÀnda dina inre delar dvs ditt undermedvetna i högre grad Àn vanligt.

Dessa tillstĂ„nd kallas inom vetenskapen psykologi inte för hypnos dĂ„ denna termen anses missvisande dĂ„ den pĂ„ grekiska betyder sömn. IstĂ€llet kallar man tillstĂ„nden för FÖRÄNDRADE MEDVETANDETILLSTÅND dĂ„ vi nĂ€r vi befinner oss i dessa upplever att vi fortfarande Ă€r vid medvetande samtidigt som vi upplever oss sjĂ€lva och vĂ„r omgivning pĂ„ annorlunda sĂ€tt Ă€n vi vanligtvis gör.

Hypnos Àr ett aktivt tillstÄnd

I modern hypnos anvÀnder vi ibland inte begrepp som hypnotisör utan istÀllet t ex hypnoskunnig ledsagare eller guide. Detta för att tydliggöra att du inte Àr nÄgot passivt offer för denne eller denna men en aktiv medskapare i den process du genomgÄr tillsammans med din guide. Du blir inte hypnotiserad eller försatt i hypnos utav din hypnoterapeut utan guidad in i dessa tillstÄnd av honom eller henne.

Hypnos Àr alltsÄ ett i allra högsta grad aktiv tillstÄnd dÀr du Àr oerhört koncentrerad pÄ nÄgot, det du dÀr och dÄ upplever som det viktigaste av allt. Samtidigt upplever du att du förflyttar dig allt djupare ner och lÀngre in i dig sjÀlv.

Du lÄter dig förflyttas allt djupare

NÀr du kommer ner pÄ ett visst djup upplever du inte lÀngre att du förflyttar dig utan att du blir förflyttad vidare (utav dina inre delar/ditt undermedvetande) ner mot det du kan uppleva som din kÀrna, mittpunkt, centrum. Ju djupare ner du kommer desto mer vÀlbefinnande upplever du. Störst blir detta nÀr du nÄtt ner till det du kan uppleva som din kÀrna.

Kan alla gÄ in i hypnos?

Tidigare talade man en hel del om att vi kan ha olika lÀtt för att gÄ in i hypnos.
Det stÀmmer att vi behöver olika lÄng tid pÄ oss att lÀra oss gÄ in i hypnotiska tillstÄnd bl a beroende pÄ hur bra vi mÄr och fungerar och hur trÀnade vi Àr i att gÄ in i denna typen av förÀndrade medvetandetillstÄnd.

Även om vi behöver olika lĂ„ng tid för att lĂ€ra oss gĂ„ in i dessa Ă€r alla förmögna att göra det. Inga hopplösa fall finns mao.

Vad Àr poÀngen med hypnos?

Hypnos/förÀndrade medvetandetillstÄnd kallas ibland för optimala tillstÄnd av tvÄ skÀl:

‱ Du mĂ„r och fungerar som bĂ€st nĂ€r du befinner dig i dessa
‱ Du lĂ€r dig lĂ€ttare nĂ€r du befinner dig i dessa.

Anledningen Àr att du i dessa Àr mer koncentrerad, pÄ det du upplever som det allra viktigast av allt dÀr och dÄ, jÀmfört med alla andra tillstÄnd. Dessutom kommer du in i det och lÀr dig vara kvar i det pÄ naturlig vÀg utan kemisk hjÀlp vilket gör att det endast ger positiva biverkningar.

Eftersom du i hypnotiska tillstÄnd mÄr och fungerar optimalt, och lÀr dig lÀttare Àn annars, Àr det naturligt nog önskvÀrt Àr att du lÀr dig gÄ in i dessa sÄ ofta som möjligt, i princip var och nÀr som helst.

Din indre del/ditt undermedvetande hjÀlper dig förÀndra.

Anledningen till att hypnotiska tillstÄnd Àr optimala tillstÄnd Àr för att dina inre delar i dessa Àr mer aktiva Àn vanligt. I vanliga vakna medvetandetillstÄnd producerar dina inre delar i storleksordningen 75% av alla de beteenden du genererar mha dina redskap dvs din kropp inkl dina sinnen, dina tankar, kÀnslor o dina inre bilder. I hypnos producerar dina inre delar i storleksordningen 95%. Inte för att du Àr lat men för att du Àr smart. Du lÄter dina inre delar göra det mesta av jobbet. DÄ fÄr du mer tid över till det du vill. För mer info om Hypnos se articklar www.psykologgruppen.se/category/hypnos